Mehmet Can Uğur1, Fatma Demet İnce2, Hayrullah Durak2, Burak Toprak2, Burcu Bayrak3, Cengiz Ceylan1, Harun Akar1

1İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Kliniği, İzmir, Türkiye
2İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Biyokimya Kliniği, İzmir, Türkiye
3Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Manisa, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Kollajen/adenozin difosfat; kollajen/epinefrin; trombositopeni.

Özet

Amaç: Bu çalışmada kliniğimize yatan, farklı etyolojilerde trombositopenisi olan ve kanama diyatezi için kollajen/adenozin difosfat (ADP) ve kollajen/ epinefrin kapanma zamanı (KZ) testi uygulanmış olan hastaların klinik bulguları ve laboratuvar değerleri karşılaştırıldı.
Hastalar ve yöntemler: Ocak 2015 - Kasım 2015 tarihleri arasında kliniğimizde yatırılan 42 hastanın (19 erkek, 23 kadın; ort. yaş 67.8±1.6 yıl; dağılım 30-98 yıl) verileri retrospektif olarak değerlendirildi.
Bulgular: Hastaların trombosit sayısı ile demografik ve laboratuvar verileri arasında anlamlı ilişki yoktu. Kollajen/ADP ve kollajen/epinefrin KZ değerleri trombosit sayısıyla ters orantılıydı. Hastalar kanama bulgusu ve tanılarına göre gruplandırıldığında da demografik verileri, laboratuvar testleri ve Platelet Function Analyzer (PFA)-200 KZ değerleri arasında anlamlı ilişki yoktu. Ancak hipoalbuminemi ve kollajen/ADP KZ değerlerinin 270 saniyenin üstünde olması mortalite ile ilişkili idi. Hastaların PFA-200 KZ değeri ile hipoalbuminemi ve diğer laboratuvar bulguları arasında anlamlı ilişki yoktu.
Sonuç: Trombositopeni varlığında, kollajen/ADP KZ değeri 270 saniyenin üzerinde ise trombosit sayısına bakılmaksızın trombosit işlevlerinin restorasyonu önemli olacaktır. PFA-200 KZ değerleri ve hipoalbumineminin mortalite ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Ancak KZ ile albumin değeri arasında istatistiksel anlamlılık olmaması, PFA-200 KZ değerinin iyi bir akut faz reaktanı olarak kullanılamayacağını düşündürmektedir.