Obez bireylerde iki farklı yöntemle hesaplanan vücut yağ oranının antropometrik değerler ve lipid parametreleri ile ilişkisi
Burcu Doğan1, Can Öner2
1Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Aile Hekimliği Kliniği, Sakarya, Türkiye
2İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Biyoelektrik impedans analiz; vücut kütle indeksi; obezite.
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı obez kişilerde iki farklı yöntemle belirlenen vücut yağ oranının antropometrik ve lipid parametrelerle olan ilişkisini incelemektir.
Gereç ve yöntemler: Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği’nde takip edilen 40 obez veya morbid obez hasta (15 erkek, 25 kadın; ort. yaş 41.6±13.2 yıl; dağılım 18-65 yıl) çalışmaya alındı. Toplam vücut yağ oranı biyoelektrik impedans analizi (BİA) ve vücut kütle indeksi (VKİ) ile değerlendirildi.
Bulgular: Ortalama VKİ 35.9±5.2 kg/m2 idi ve 10 katılımcı (%25) morbid obez idi. Çalışmaya katılanların ortalama vücut yağ yüzdesi 38.7±8.0 idi. Bu oran kadınlarda %42.6±5.8 ve erkeklerde %31.6±6.4 idi (z= -3.921; p=0.000). Boy ve kilo değerleri VKİ ile korelasyon gösterirken, bel çevresi göstermemekteydi. Öte yandan hiçbir antropometrik ölçüm BİA ile korelasyon göstermemekteydi. Biyokimyasal parametrelerden hiçbiri VKİ ile korelasyon göstermemekteydi. Sadece HDL-kolesterol değerleri BIA ile anlamlı korelasyon göstermekteydi.
Sonuç: Kardiyovasküler hastalıklar için karın bölgesi yağ dokusu önemli risk faktörlerinden bir olmasına karşın her iki teknikte bel çevresi ile korelasyon gösterilememiştir. Öte yandan herhangi bir biyokimyasal parametrede (BİA için HDL-kolesterol hariç) vücut yağ oranı ile korelasyon göstermemektedir.