Klinik bakım haritalarının bakım sürecinin iyileştirilmesine etkisinin incelenmesi: Bir hastane örneği
Birkan Tapan1, Nurdan Yıldırım2, Selin Alıcı2
1İstanbul Bilim Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, İstanbul, Türkiye
2İstanbul Bilim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Kurumları Yöneticiliği, İstanbul, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Akreditasyon; klinik bakım haritası; sağlık hizmetlerinde kalite.
Özet
Amaç: Bu çalışmada bir Vakıf Hastanesinde kullanılmakta olan Sezaryen Klinik Bakım Haritası’nın bakım sürecindeki kalite iyileştirme çalışmalarındaki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve yöntemler: Vakıf hastanesi’nde 2014 yılında doldurulan 346 sezaryen klinik bakım haritası incelendi. Çalışma verileri değerlendirilirken fre- kans, yüzde, ortalama gibi tanımlayıcı istatistiksel yöntemler kullanıldı.
Bulgular: Bulgular değerlendirildiğinde sapmaların; test-laboratuvar, ilaç ve hastanede kalış süreleri ile ilgili meydana geldiği tespit edildi. Klinik bakım haritasındaki sapmalar üzerine bakım sağlayıcılar tarafından yapılan multidisipliner değerlendirmeler sonucu hasta yatış süresinin üç günden 2.5 güne çekilebileceği tespit edildi. Bakım Haritasındaki sapmaların ortaya koyduğu ikinci sonuç ise hasta eğitimlerinin etkin şekilde gerçekleştirilememesi oldu. Bu alana yönelik olarak hasta eğitimleri yeniden planlandı ve eğitim etkinliğinin ölçülmesine yönelik düzenlemeler yapıldı. Yatış süresinin kısaltıl- ması ve hasta eğitimlerinin daha etkin şekilde gerçekleştirilmesinin hasta memnuniyetini %82’den %98 seviyesine çektiği görüldü. Ayrıca Klinik Bakım Haritasının çalışanlar arasında işbirliği ve iletişimi artırdığı ve iş doyumunu yükselttiği gözlemlendi.
Sonuç: Aylık karşılaştırmada ameliyat öncesi ve sonrası ikinci günde daha fazla sapma gözlemlendi. Yıllık bazda yapılan karşılaştırmalarda ise ameliyat öncesi birinci gün ve ameliyat sonrası ikinci günde yapılan tüm girişimlerde sapmaların daha fazla olduğu gözlemlendi.