Rukiye Erdoğan1, Barış Akin2, Özkan Demirhan3

1İstanbul Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, Türkiye
2İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
3İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Diyaliz; fistül; hemodiyaliz; böbrek nakli; hasta.

Özet

Amaç: Hastaların çalışan arteriyovenöz fistül (AVF)’lerini böbrek nakli sonrası kapattırma veya kapattırmama istekleri, kararlarının nedenlerinin belirlenmesi, bu kararlarının diğer parametreler ile ilişkileri araştırıldı.
Hastalar ve yöntemler: Araştırmanın örneklemini Ocak 2009 - Aralık 2015 tarihleri arasında İstanbul Şişli FNH’de böbrek nakli öncesi diyalize girmek için AVF açılan, nakil sonrası fistülleri çalışan 100 hasta (60 erkek, 40 kadın; ort. yaş 41.3±10.6 yıl; dağılım 22-65 yıl) oluşturdu. Hastaların sosyodemografik ve fistüle bağlı özellikleri, 25 maddelik Veri Toplama Formu ile sorgulandı.
Bulgular: Analizler sonucunda fistülü olan hastaların böbrek nakli sonrasında yaşadıkları problemler arasında farklılık görüldü. Kadın hastalar daha çok fistülün görüntüsünden rahatsız oldukları için kapatılmasını istemişlerdi. Eğitim düzeyi düşük ve 22-40 yaş arası olan hastalarda günlük aktivitelerin daha çok etkilediği görüldü. Nakil sonrası fistülünün kapatılmasını en çok isteyenler 22-40 yaş arası ve fistülü sol kolunda bulunan hastalardı. Fistülü sol kolunda olan bireylerin daha çok kalp problemi yaşadıkları görüldü. BUN ve kreatin değerlerinin fistülün kapatılmasını isteme veya istememe durumları arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı.
Sonuç: Yaptığımız çalışmada, kişilerin günlük yaşamlarının, iş hayatındaki çalışma koşulları, eğitim durumları AVF’yi kapatma isteklerini etkilediği belirlendi. Ayrıca kişilerin yaş aralıklarının da fistülü kapatma ya da kapatmama üzerindeki etkisi olduğu saptandı.