Mehmet Uzun1, Emin Taşkıran1, Burak Karakaş1, Mehmet Tanrısev1, Yusuf Kurtulmuş2, Mustafa Yıldırım1, Semih Gülle1, Harun Akar1

1Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Kliniği, İzmir, Türkiye
2Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Biyokimya Kliniği, İzmir, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Diyaliz; iskemik modifiye albümin; böbrek yetmezliği.

Özet

Amaç: Bu çalışmadaki amacımız akut böbrek yetmezliği (ABY) olan hastalarda iskemi modifiye albümin (İMA) düzeyleri ile klinik iyileşme arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark var mıdır? sorusuna cevap bulabilmektir.
Hastalar ve yöntemler: Ağustos 2014 - Ekim 2014 tarihleri arasında kliniğimizde ABY tanısı konulan, çalışma kriterlerini karşılayan 18 hasta (9 erkek, 9 kadın) çalışmaya dahil edildi. Bu çalışmayla hastaneye yatmadan önceki İMA düzeyleri ile klinik iyileşme sonrası İMA düzeyleri arasındaki ilişki incelendi.
Bulgular: Hastaların tedavi öncesi İMA düzeyi ortalaması 628, tedavi sonrası İMA düzey ortalaması ise 428 olarak tespit edildi. İstatistiksel olarak her iki durum arasında anlamlı fark saptandı.
Sonuç: Çalışma sonucunda dikkat çekici olarak İMA değeri yüksek olan hastaların hastanede yatış süresinin uzun olduğu görüldü. Ayrıca İMA düzeyi ile diyaliz ihtiyacı arasında anlamlı ilişki saptandı.